Autor: Nemanja Janošev

Novi Sad
20.03.2019.
09:01 > 21:11
U potrazi za novim iskustvom, upoznavanjem drugačije kulture, ali i za novcem, studenti u Srbiji se odlučuju za Work and Travel program.
  • Rintaj i Putuj

    24.03.2019 07:00
    @@Rintaj i putuj
    Jako je ruzno bacati izjave "Imas jako primitivno i plitko vidjenje zivota i smisla zivota, iskustva" i "...da si ikad probao nesto slicno, eto i ti ne bi bio toliko ogranicenog shvatanja zivota." bez bilo kakve ideje da li su istinite ili apsolutna glupost. Ako te bas zanima (a pretpostavljam da ne, ali reci cu ti svejedno), zivim u inostranstvu (legalno) vec 8 godina, u raznim zemljama i na raznim kontinentima. Nije mi trebao Work & Travel da to postignem. Postoje brojne organizacije koje nude fenomenalne studentske prakse, kako volonterske tako i strucne, preko kojih svaki student moze da putuje, i da bez pranja casa stekne zivotno iskustvo, mozda cak i u struci, ako vec zeli da nauci kako se "radi", kako funkcionise napredovanje bez partije, kako funkcionisu odnosi poslodavac - zaposleni, odnosi kolega, pogotovo iz razlicitih zemalja i kultura. A eto mozda i prosiri vidike i produbi vidjenje zivota, da ne bi bili plitki i ograniceni kao ja, ocigledno.

    Samo vi promovisite Work & Travel, ovaca ce uvek biti za sisanje.
  • @Rintaj i putuj

    21.03.2019 19:21
    uhlebi to ne kapiraju
    Ajde sto je plata bar 5x veca (s baksisem neretko i 10x) nego ovde, vec sto se tamo stekne normalno radno iskustvo (odnos kolega, poslodavca; napredovanje usled rezultata a ne veza i partije; placeno prekovremeno, itd.) kao i bolje poznavanje jezika, stvaranje poznanstava koja nekad mogu biti korisna, upoznavanje druge kulture, obogacivanje CVa, ...

    A i nacini za ostanak/sredjivanje statusa su brojni, od produzenja vize, do prebacivanja na studentsku, poslovnu, braka, ...
  • @Rintaj i putuj

    21.03.2019 16:32
    Imas jako primitivno i plitko vidjenje zivota i smisla zivota, iskustva... Nebitno je sta se radi na ovom putu, to nije put za profesionalno iskustvo, nego zivotno. Ovo je jedno fantasticno iskustvo gde se jedna mlada osoba cesto prvi put nadje u situaciji da je izvan roditeljske zastite i sigurnosti, brine se za sebe, zaradi za sebe, vidi nepoznatu daleku zemlju, upozna ljude koje takvi kao ti ne sretnu za ceo zivotni vek... Zivotno iskustvo koje se dobija u ovakvim avanturama je od neprocenjivog znacaja za mladu osobu, da si ikad probao nesto slicno, eto i ti ne bi bio toliko ogranicenog shvatanja zivota.
  • /

    21.03.2019 10:19
    /
    aman, idu tamo zato sto su ucili engleski od stranih jezika.

    a da su ucili nemacki...
  • Pawlle

    21.03.2019 07:28
    Ne nego ce se vracati ovamo
  • ovo

    21.03.2019 07:15
    beganje
    mladih-kao beganje iz turske u kuk
  • mrk

    21.03.2019 06:50
    @tibor

    ne lupaj amerikanac, jako e tesko dobija viza za i sa nadijenim poslom
  • Rintaj i putuj

    21.03.2019 06:49
    Koje iskustvo se tacno dobija na Work and Travel programu? Iskustvo pranja casa, parkiranja automobila i sedenja na stolici spasioca na bazenima? Te stvari mogu da rade i u Srbiji, ali nece, jer im je ispod casti. Strasno je na sta su ljudi spremni da bi zaradili koji dolar vise, pa se jos dice time kao "relevantnim radnim iskustvom" pri prijavljivanju za neke ozbiljnije poslove. Zna se zasto se ide na Work and Travel - da se zaradi par hiljada dolara, koje se isto tako potrose odmah po povratku. Retki su oni koji zapravo dobiju neku pravu vrednost iz ovoga.

    Sto se tice ovih sto ilegalno ostaju - jako me zanima koliko su zapravo promislili taj potez. Em nikada nece naci normalan posao za normalnu platu i bice osudjeni da peru case narednih par godina (dok ih ne uhvate i deportuju naravno), em ukoliko budu uhvaceni, mogu da se pozdrave sa ulaskom u SAD za zivota, em finu sliku daju o nasim ljudima tamo. Nije ni cudo da je sve teze dobiti vizu. Stvarno jedno veliko "svaka cast" za takve genijalce.
  • tibor

    20.03.2019 23:40
    Pametni su ovi naši studenti ali sa diplomom će mnogo lakše dobiti vizu. Prvo završi pa onda pali! Ljubi vas vaš čika Džon nezbit.
  • Servia

    20.03.2019 21:20
    Sudbina nase dece, bezanje sto dalje od Srbije i rad na crno, dok su deca glavatih nagojenih politicara mladi "biznismeni"..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna